سخنگوی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور با تشریح نحوه دریافت سند مالکیت اراضی واگذارشده از سوی دستگاه‌های دولتی گفت: دستگاه‌های واگذارکننده مکلف‌اند پس از انجام کامل تعهدات قراردادی طرف مقابل، در مهلت قانونی برای صدور سند مالکیت حدنگار و انتقال رسمی ملک اقدام کنند.

اعظم قویدل سخنگوی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در گفت‌وگو با میزان، نحوه دریافت سند مالکیت اراضی واگذارشده از سوی دستگاه‌های دولتی به اشخاص حقیقی و حقوقی را تشریح کرد و گفت: بر اساس تبصره ۴ ماده ۱۰ قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول و آیین‌نامه اجرایی آن، دستگاه واگذارکننده و طرف قرارداد هر یک تکالیف مشخصی برای ثبت ادعا، صدور سند مالکیت حدنگار و انتقال رسمی ملک دارند.

کدام زمین‌های واگذارشده دولتی مشمول این مقررات هستند؟

قویدل با اشاره به تبصره ۴ ماده ۱۰ قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول اظهار کرد: این مقررات درباره کلیه اراضی‌ای اعمال می‌شود که مطابق قوانین و مقررات قابلیت واگذاری داشته‌اند و از سوی وزارت راه و شهرسازی یا شرکت‌های زیرمجموعه آن، از جمله سازمان ملی زمین و مسکن، شرکت بازآفرینی شهری ایران و شرکت عمران شهر‌های جدید، همچنین بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، به اشخاص حقیقی یا حقوقی واجد صلاحیت واگذار شده‌اند.

تکلیف دستگاه واگذارکننده برای دریافت سند مالکیت حدنگار

وی افزود: چنانچه اراضی مشمول این مقررات فاقد سند مالکیت حدنگار باشند، دستگاه واگذارکننده مکلف است پیش از پایان مهلت مقرر در تبصره ۴ ماده ۱۰ قانون الزام، برای دریافت سند مالکیت حدنگار اقدام کند.

سخنگوی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور ادامه داد: این مهلت، یک سال از تاریخ انجام کامل تعهدات قراردادی طرف واگذاری است.

ثبت ادعای قرارداد واگذاری در سامانه ثبت ادعا

قویدل با تشریح نحوه ثبت ادعا درباره این اراضی گفت: چنانچه طرف قرارداد، اعم از شخص حقیقی یا حقوقی، با درج قرارداد واگذاری در سامانه ثبت ادعا، ادعای خود را نسبت به اراضی موضوع قرارداد ثبت کند، سامانه از طریق ارتباط برخط با سامانه دستگاه واگذارکننده و استعلام از آن، برای شناسایی قرارداد و بررسی وضعیت آن اقدام می‌کند.

مهلت یک‌ساله دستگاه واگذارکننده برای انتقال رسمی ملک

وی تصریح کرد: دستگاه واگذارکننده مکلف است ظرف یک سال از تاریخ انجام کامل تعهدات قراردادی طرف قرارداد، تکالیف موضوع ماده یک قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول را انجام داده و برای انتقال رسمی ملک به طرف قرارداد اقدام کند.

سخنگوی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور افزود: دستگاه واگذارکننده پس از احراز انجام کامل تعهدات قراردادی، باید آمادگی خود برای انتقال ملک را از طریق مقتضی، از جمله ارسال اظهارنامه رسمی و تعیین تاریخ حضور در دفتر اسناد رسمی، به طرف قرارداد اعلام کند.

پیش از انتقال رسمی سند ثبت معاملات بعدی امکان‌پذیر نیست

قویدل در پایان تأکید کرد: تا پیش از انتقال سند مالکیت یا حق بهره‌برداری از اراضی از سوی دستگاه واگذارکننده، ثبت هیچ‌یک از اعمال حقوقی از سوی طرف قرارداد نسبت به اراضی مشمول قرارداد امکان‌پذیر نیست.